keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Dreijatut minit - Turned Minis

Minimaljakkokokeiluja eli pieniä dreijaus- ja lasitusharjoituksia
Miniatyyrimaailma on minulle ennenkaikkea hyvä mahdollisuus kokeilla kaikenlaisia uusia käsityömenetelmiä ja tekniikoita, leikkiä erilaisilla tyyleillä ja aikakausien tyylisuunnilla niin menneisyydssä kuin nykymaailmassakin ja mikä ettei tulevaisuudessakin. Se on hirveän vapaata, pelotonta ja leikkisää ja tuo minulle paljon iloa. Se on jopa tapa ajatella.

Suomessa taitaa olla käynnissä pienoinen minikeramiikkabuumi, ainakin ystäväni Hannan ja Larissan blogikirjoitusten ja niiden kommenttien perusteella voisi näin arvella. Tiinankin, häntä en vielä tunne, mutta sen on varmaan vaan ajan kysymys koska jo tunnenkin jos samoilla markkinoilla vielä kuljetaan. Minä olen tehnyt nukkejani kauan, mutta lasitusten ja dreijauksen kanssa olen ihan aloittelija tai sitten ikuinen kokeilija.


Miniature world for me is first and foremost a place to explore techniques, play with different styles and periods and study the world around us in a fearless and playfull way. It is a way to think I  would say.
There is apparently a mini pottery boom in Finland judging from these blogs: Hanna ja Leijona, Lil´La and Tiinan blogi. I have made my dolls for years, but with glazes and  potter´s wheel i am a beginner, hobbyist or an eternal experimenter.

Raakapoltettuja dreijattuja punasaviesineitä
Turned earthenware

Dreijan hommasin Taiteiden yöstä. Ensimmäiset kokeiluni olivan tällaisia punasavisia aika tavanomaisia kippoja.

I bought my wheel from an art happening in Helsinki (Taiteiden yö). First I made some rather conventional pots.

 Punasavisia esineitä lasitettuina
Musta kuutioruukku on kiillotettua mustaa savea
Same pots with glaze. Blag cube is polished black clay.

Toinen harjoitukseni oli yrittää tehdä kauttaaltaan tasaisen ohutta seinämää ja mielellään jotain vähän jännittävämpää. Näihin hassutuksiin dreija sitten hypnotisoi minut tutustuttuani muutamaan hienoon keraamikkoon, alansa merkittäviin opettajiin ja taiteilijoihin, nimittäin Ken Fergusoniin ja Kyllikki Salmenhaaraan. Se minkä takia heistä luin oli, että heidät tunnettiin nimenomaan dreijauksen mestareina. Kyseiset henkilöt sattumoisin myöskin tunsivat toisensa ja vaikuttivat toistensa töihin.

  Next I tried to make some little more interesting vases with uniformly thin walls from bottom up to the top. My wheel hypnotized me to make these funny pieces after i had read about two fine potters: Ken Ferguson and Kyllikki Salmenhaara. They were true masters of the wheel, they also knew each other and influenced on each others work.

Dreijattuja valkosavisia minimaljakoita

Ken Fergusonin maljakoita
Ken Ferguson oli amerikkalainen, syntynyt Indianan Elwoodissa, opiskeli  taidetta the. Gagnegie Institute of Technology:ssa mm. Andy Warhallin kanssa saman aikaisesti.
Kyllikki Salmenhaaran merkitys oli valtava Suomen taidekeramiikan kehityksessä, niin taiteilijana kuin opettajana. (Taideteollisen Korkeakoulun keramiikan laitoksen yliopettajana)
Molemmat mestarit sijoittuvat työnsä puolesta aikajanalle n. 50-60-l eteenpäin)

Ken Ferguson was an amerikan, born in Elwood, Indiana. He studied at the Garnegie Institute of Tecnology. (One of his fellow students were
Andy Warhall by the way.)

Kyllikki Salmenhaara had a great influence on finnish ceramik ar as well as artist as a teacher. She was famous for her "flying sausers", a  very skilfully thrown vases.

Ken Fergusonnin kannu
Kyllikki Salmenhaaran"lentäviä lautasia" 50-luvulta
"Flying sausers" by Kyllikki Salmenhaara from 50.s







Tietenkin ihan noloa tähän yhteyteen enää laittaa näitä omia räpellykia, mutta hei, ne on edes minejä!
Well I propably should not show any of my work after all this, but hey, they are minis! 

Paljon opittavaa, mutta ei se mitään.
I have a lot to learn....
Lähteet: 
Hellman, Äsa 2004:Taidekeramiikka Suomessa.Otava.Helsinki.
Freguson, Ken 2007:Talking with the wheel. Silver Cate, Inc.

10 kommenttia:

  1. Oi että, työsi ovat todella kauniita ja taidokkaasti tehtyjä.

    VastaaPoista
  2. Oi joi, nyt oon kade, mäkin olen jo tässä vuoden päivät ajatellut, että näitten keramiikkajuttujen tekoa olis kiva laajentaa dreijailuun. Muutenkin se tekniiikka on aina kiinnostanut. Ihania juttuja olet tehnyt. Millanen se sun dreija on onko isokin vai ihan pikkuinen :)

    VastaaPoista
  3. Hei Larissa, huomenta. Se on pieni, sellainen mitä on helppo liikutella. Voi olla että ei ole paras mahdollinen jos tekisi isoja töitä, mutta välttää nyt tässä hommassa. On se ihan omanlaistansa, kannattaa kokeilla. Vähän kieppuu silmissä :)

    VastaaPoista
  4. Ooo, vau mitä esineitä. Mä mietinkin, että onko sulla dreija, vai oletko saanut jollain kammalla sen kauniin "kuvioinnin" noiden aiempien pottien kylkiin. Kiitos myös sivistyksestä, Ferguson on mulle aivan uusi nimi ja kuvien perusteella tosi kiinnostava.

    Hanna

    VastaaPoista
  5. Hanna, se mitä kysyit on tehty kavaletilla, sellanen moottoriton pyöritin joka mulla oli jo silloin. Dreija on tuoreempi juttu.

    VastaaPoista
  6. Oi,oi, aivan valloittavia esineitä.
    Olet kyllä Taituri käsistäsi!

    VastaaPoista
  7. Ihania juttuja olet taas tehnyt. Olisipas kiva kokeilla minikeramiikkaakin. Mistä niitä pikkudreijoja saa? Takki ylhäällä on myös hieno, nukesta puhumattakaan.

    VastaaPoista
  8. Katos vaan en huomannut kysymystä, niitä saa keramiikkatarvikeliikkeistä ja netin kautta varmaan jostain, mutta ei se niin pieni ole että olisi vaivaton ja sotkuton, voi kun olisikin :) eli en ota ruotsinlaivalle :D

    VastaaPoista
  9. Hienoja töitä! Larissan lailla olen kyllä vähän kade, minulta kun tuo dreijaus ei sitten luonnistu millään. Mutta opettelen sen sitten joskus ...
    Juu ja minun pitäisi kyllä ensiksi ostaa se uunikin, ettei tarvitsisi käyttää ostopalveluita polttoihin.

    VastaaPoista